در رژیم غذایی آرتروز چه چیزهایی نباید خورد؟

آرتروز در مراحل اولیه ی خود، فعالیت های روزمره را مقداری سخت می کند. سفتی مفاصل باعث می شود که افراد برای خم شدن، گرفتن، نگه داشتن و بلندکردن وسایل دچار مشکل شوند. در مراحل پیشرفته ی آرتروز، شرایط دردناک و ناتوان کننده می شود. در کنار درمان پزشکی برنامه غذایی شما در کنترل بیماری شما بسیار موثر است. به همین علت بر آن شدیم تا غذاهای مضر برای آرتروز را در ادامه بیان کنیم.

در رژیم غذایی آرتروز چه چیزهایی نباید خورد؟

با اینکه بیش از ۱۰۰ نوع آرتروز وجود دارد که به نقاط مختلف بدن حمله می کنند، تمام آنها یک مشخصه مشترک به نام التهاب دارند. شایع ترین آرتروزها شامل موارد زیر می شوند:

  • استئوآرتریت یا ساییدگی مفاصل
  • آرتروز روماتوئیدی یا درد و سفتی مفاصل
  • آرتریت پسوریاتیک یا ورم مفاصل
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات

غذاهای مضر برای آرتروز

درمان های زیادی برای برطرف کردن آرتروز و علائم آن وجود دارد که شامل فیزیوتراپی، دارو، تزریق های استروئیدی یا حتی جراحی می شوند. اما قبل از ضروری شدن هریک از این اقدامات یا در کنار درمان می توانید درد و سفتی مفاصل خود را به سادگی با رعایت کردن رژیم غذایی تسکین بخشید. در این مقاله به هشت ماده غذایی اشاره می شود که به تسکین التهاب کمک می کنند و از بدترشدن علائم آرتروز پیشگیری می کنند:

1.شیرینی ها

مصرف شکر زیاد التهاب بدن را افزایش می دهد. تمام مقدار شکری که موجب واکنش التهابی می شود، ۴۰ گرم می باشد که تقریباً برابر با مقدار شکر موجود در نوشابه است. قطع کردن مصرف نوشابه، شیرینی و شکلات می تواند به تسکین درد آرتروز کمک کند.

2.لبنیات

شما ممکن است از دیدن این ماده غذایی در فهرست غذاهای مضر برای آرتروز تعجب کنید، زیرا فواید بسیار زیادی مانند کلسیم و پروتئین دارد. اما این گروه از مواد غذایی حاوی کازئین نیز هستند که منجر به التهاب می شود. محدود کردن مصرف محصولات لبنی می تواند التهاب مفاصل را کاهش دهد.

3.غذاهای چرب

تمام چربی ها به صورت یکسانی تولید نمی شوند. شما برای محافظت از قلب و حفظ عملکرد اندام های دیگر بدن به برخی از چربی ها مانند چربی های موجود در آواکادو، روغن زیتون و آجیل ها نیاز دارید. اما چربی های ترانس مانند موارد یافت شده در غذاهای فراوری شده، غذاهای سرخ شده، فست فودها و دونات ها می تواند موجب التهاب شود.

4.کربوهیدرات ها

بدن شما از کربوهیدرات های موجود در غذاها استفاده می کند و آنها را تبدیل به انرژی می کند. به همین دلیل برخی از ورزشکاران، قبل از مسابقه مقدار زیادی کربوهیدرات مصرف می کنند. اما کربوهیدرات های تصفیه شده ی غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا مانند نان، برنج سفید و سیب زمینی، نوع خاصی از کربوهیدرات ها هستند که در صورت تبدیل نشدن به انرژی می توانند در بدن باقی بمانند و موجب التهاب، افزایش وزن و دیگر شرایط مزمن شوند.

5.تنباکو و الکل

علاوه بر اینکه این دو ماده شیمیایی به طور کلی برای سلامتی مضر هستند، التهاب بدن را افزایش می دهند و در نهایت منجر به آرتروز می شوند. سیگار کشیدن احتمال آرتروز روماتوئید را افزایش می دهد و الکل نیز باعث بروز نقرس، نوع دیگری از آرتروز التهابی می شود.

6. محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGE)

زمانی که غذا را گریل یا سرخ می کنید یا غذاهایی مانند غذاهای پاستوریزه مصرف می کنید که در دماهای بالا پخته شده اند، بدن شما سمومی به نام (AGE) تولید می کند. این سموم می توانند به پروتئین های بدن شما آسیب برسانند و سیستم ایمنی بدن شما را تحریک می کنند تا با استفاده از موادی به نام سیتوکین، با AGE ها مبارزه کنند. ترشح بیش از حد سیتوکین منجر به التهاب می شود.

7.گلوتن

حتی اگر بیماری سلیاک ندارید، باید گلوتن را از برنامه ی غذایی خود حذف کنید. سلیاک، شرایطی است که در آن گلوتن به روده ی کوچک آسیب می رساند و منجر به التهاب مفاصل می شود. برای انجام این کار، از مصرف غذاهای تهیه شده با گندم، جو و دانه ی چاودار خودداری کنید.

8.مواد افزودنی

مصرف غذاهای بسته بندی شده راحت است و سبک زندگی پر مشغله ی شما را مقداری آسانتر می کند، اما می تواند آرتروز شما را بدتر کند. تولیدکنندگان برای نگهداری غذا و بهتر کردن مزه آن، از موادی مانند مونوسدیم گلوتامات (MSG)، آسپارتام و نمک استفاده می کنند، اما این مواد شیمیایی منجر به افزایش التهاب می شوند. بهتر است از مصرف غذاهای فراوری شده، نوشابه های رژیمی و دیگر محصولات آماده خودداری کنید. این غذاهای ملتهب کننده را با سبزیجات و میوه های ضدالتهابی و سالم و پروتئین های گیاهی جایگزین کنید.

9. روغن های گیاهی خاص

رژیم‌های غذایی سرشار از چربی‌های امگا ۶ و چربی‌های کم امگا ۳ ممکن است علائم زانو درد را بدتر کنند، که در آرتروز نوع  OA و RA رایج است.

این چربی‌ها برای سلامتی ضروری هستند، اما عدم تعادل ممکن است خطر التهاب را افزایش دهد.

امگا ۳ در ماهی‌های چرب، دانه‌های روغنی و سبزیجات سبز وجود دارد، در حالی که امگا ۶ در مارگارین‌ها، روغن‌های شیرین کننده سبزیجات و روغن‌های پخت و پز مانند ذرت و گلرنگ وجود دارد.

اطمینان از تعادل مصرف بین این نوع روغن ‌ها ممکن است علائم آرتروز را بهبود بخشد.

نکته: از روغن زیتون به عنوان نمونه روغنی استفاده کنید که حاوی اسیدهای چرب امگا ۶ کم است، در حالی که برای کمک به بهینه سازی نسبت امگا ۶ به امگا ۳، مصرف ماهی‌های چرب را افزایش دهید.

مبتلایان به آرتروز چه چیزهایی بخورند؟

برخی از غذاها خاصیت ضدالتهابی داشته و منجر به کاهش دردهای مذکور می‌شوند و برخی غذاها نیز باعث افزایش التهاب در مفاصل می‌شوند. به گفته کارشناسان رعایت رژیم غذایی برای مبارزه با پوکی استخوان می‌تواند در درمان و کاهش دردهای آرتروز مؤثر واقع شود. خوردن آنتی‌اکسیدان‌ها ازجمله ویتامین C،A ,  و E از آسیب بیشتر به مفاصل جلوگیری می‌کند. کاهش کلسترول و کاهش وزن نیز می‌تواند مؤثر باشد. خوردن غذاهایی که منجر به تقویت استخوان و عضلات می‌شود، برای مبارزه با آرتروز مفید است که برخی از این غذاها به شرح زیر است:

–        ماهی‌های روغنی ازجمله ساردین و سالمون

–        روغن‌زیتون بسیار مؤثر بوده و خاصیت ضدالتهابی دارد.

–        شیر، ماست و پنیر حاوی کلسیم و ویتامین D

–        گیاهان و سبزی‌های پررنگ نظیر اسفناج مفید است.

–        کلم بروکلی ترکیباتی به نام سولفورفان دارد که مانع از پیشرفت استئو آرتریت می‌شود و با داشتن ویتامین K و C موجب تقویت استخوان‌ها می‌شود.

–        چای سبز قادر به کاهش التهاب است و سرعت آسیب‌دیدگی غضروف را کند می‌کند.

–        سیر علیه آنزیم‌های آسیب رساننده به غضروف وارد عمل می‌شود.

–        آجیل با داشتن کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E و فیبر در کنار اسید آلفا لینولنیک سیستم ایمنی را تقویت کرده و با آرتروز مبارزه می‌کند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "در رژیم غذایی آرتروز چه چیزهایی نباید خورد؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "در رژیم غذایی آرتروز چه چیزهایی نباید خورد؟"، کلیک کنید.