بابک باستانی، دامپزشک مرکز بازپروری حیاتوحش پارک پردیسان، گفت: متأسفانه تلاشها برای درمان پلنگ نتیجه نداد و این گربه سان بامداد امروز تلف شد.
وی افزود: آزمایشهای اولیه و تکمیلی وجود ویروس کرونای ویژه گربهسانان FIP در خون این پلنگ را نشان داد از این رو کمیته دامپزشکی تشکیل شده از دامپزشکان با گرایشهای مختلف برای درمان این پلنگ تشکیل شد و روشی درمانی با دورهای ۸۴ روزه آغاز شد.
بهگفته باستانی، پلنگ در ۳۰ روز نخست به درمان واکنش مثبتی نشان داد و روند بهبود نسبی مشاهده شد، اما از روز شنبه ۱۳ بهمن شرایط پلنگ نامساعد و بهشدت بحرانی شد.
باستانی گفت: پلنگ از روز شنبه علایم عصبی جدی از خود نشان داد و از خوردن غذا امتناع و دارویی که همراه با غذا به آن داده میشد را مصرف نمیکرد، پس از تشکیل جلسه فوری با دامپزشکان عضو کمیته تصمیم بر آن شد که در روند درمان تغییرات اساسی ایجاد شود.
دامپزشک مرکز بازپروری حیاتوحش پارک پردیسان با بیان اینکه دانش بسیار کمی درباره درمان حیاتوحش مبتلا به این بیماری در جهان وجود دارد گفت: روشهای درمانی مشابهی برای این بیماری درباره گربهسانان خانگی وجود دارد، اما شرایط گونههای وحشی خصوصا گربهسانان بزرگجثه مانند پلنگ بسیار متفاوت و پیچیدهتر بهنظر میرسد.
۸ دی ماه یک قلاده پلنگ در نزدیکی روستای مغانک در دماوند مشاهده شد و با اقدام به موقع محیط بانان و کارشناسان محیطزیست، پلنگ زنده گیری و برای درمان به تهران منتقل شد، این پلنگ نر حدود ۵ تا ۶ ساله است و زمانی که زنده گیری شد بسیار ضعیف بود، شواهد نشان میداد که با پلنگ دیگری درگیر شده است، جای ناخن روی صورت حیوان بود که موجب عفونت و ضعف آن شده بود. بعد از بررسیها مشخص شد که پلنگ به ویروس کرونا مبتلا شده است و از آن زمان درمان همچنان ادامه داشت و در نهایت هم این حیوان جان خود را از دست داد.
از بین رفتن پلنگ در حالی است که تا قبل از زندهگیری این پلنگ در طبیعت به حیات خود ادامه میداد. در روزهای اول هم اخباری مبنی بر سلامت این پلنگ و این موضوع که امید به درمان این حیوان است منتشر میشد. اما در نهایت این گربهسان امروز تلف شد.
پیمان محمدزاده، عضو هیات علمی دانشگاه کردستان و دامپزشک عضو تیم درمان پلنگ دماوند نیز پیش از این برای بیماری FIP از عنوان «بیماری هزار چهره» استفاده کرده و گفته بود: به رغم آنکه بیماری FIP یک بیماری کاملا شناخته شده است و پروتکلهای درمان این بیماری نیز مشخص شده، اما تمامی این دستورالعملها مربوط به حیوانات خانگی است لذا به معنای واقعی کلمه میتوان گفت این یک بیماری هزار چهره است و کنترلی که میتوان بر روی یک حیوان خانگی انجام داد برای پلنگ به این صورت نیست. با توجه به تجربیاتی که در زمینه برخورد با این بیماری وجود دارد ممکن است این بیماری رنگ عوض کرده و به صورت ناگهانی تغییر وضعیت دهد لذا این ذهنیت که این بیماری به طور قطعی درمان خواهد شد درست نیست.
محمدزاده افزود: تیمی که از ابتدای مراحل درمان پلنگ در اینجا حضور دارند به صورت مشورتی کار خود را پیش بردهاند، با توجه به علائم بالینی پلنگ که قابل مشاهده است، نمیتوانیم حتی وضعیت بیماری را در یک روز آینده پیش بینی کنیم، تنها کاری که توانستیم انجام دهیم این بود که یک بازنگری کاملی در روند درمانی پلنگ دماوند در پیش گرفتیم که این برنامه درمانی مداوم در حال به روز شدن است و داروهای درمانی از بهترین منابع تامین میشود، اما با توجه به متغیرهای فراوانی که از علائم بالینی و مشکلات جانبی که حیوان با آن مواجه است، نمیتوان شرایط قطعی را پیش بینی کرد و روند درمان با توجه به بازخوردی که از ساعت به ساعت وضعیت حیوان میبینیم ادامه دارد.
وی تصریح کرد: آن چیزی که مساله را برای ما پیچیده کرده بود، مسائل بالینی حیوان بود، زیرا پاسخی که حیوان به روند درمان میدهد قطعا با پاسخی که نتایج آن را در روند درمان گربههای خانگی مشاهده میکنیم متفاوت است و این تفاوتهای ساختاری میتواند مسائل را پیچیدهتر کند، طی تمام تلاشهایی که بر اساس پروتکلهای درمانی و با همفکری همکاران شروع شده و انجام گرفته، نتایجی به دست آمد که به طور سینوسی ۲ بار شرایط بسیار خوب و روزهای خیلی بد هم داشتیم.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ابتلای پلنگ دماوند به ویروس کرونا گفته بود: متخصصان برای زنده ماندن این پلنگ درصد پایینی متصور هستند، اما با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد.
غلامرضا ابدالی گفته بود: با وجود اینکه از نظر تخصصی ابتلای گونه مذکور به بیماری ویروسی ادامه حیاتش را با مخاطره جدی مواجه کرده است که متخصصان برای زنده ماندنش درصد پایینی متصور هستند، اما به دستور رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد. حاضران در کمیته روال درمانی را تایید کردند و پلنگ دماوند باید تا چند هفته آینده به همین شیوه تحت درمان باشد.
وی تاکید کرد: پلنگ دماوند به FIP یا کروناویروس گربهسانان مبتلاست. داروهای لازم را که دریافت میکند و داروی او GS خوراکی است.
ابدالی گفته بود: تمام تلاش سازمان حفاظت محیط زیست برای بازگرداندن این پلنگ به طبیعت است.
پلنگ زخمی دماوند تلف شد
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پلنگ زخمی دماوند تلف شد" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پلنگ زخمی دماوند تلف شد"، کلیک کنید.