آیا ضعیف بودن اسپرم باعث تشکیل نشدن قلب جنین میشود؟

سوالی که بسیاری از مراجعین می پرسند این است که آیا کیفیت اسپرم و همچنین ضعیف بودن اسپرم بر بیماری های قلبی جنین و یا تشکیل نشدن آن تاثیر می گذارد یا خیر. در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است که علت تشکیل نشدن قلب جنین چه ارتباطی با اسپرم ضعیف دارد.

آیا ضعیف بودن اسپرم باعث تشکیل نشدن قلب جنین میشود؟

تاثیرات اسپرم بر قلب جنین

از آنجایی که بدن مادر باردار، فرزند را حمل می کند، بسیاری از علل مشکوک سقط جنین به عواملی مربوط می شود که در مادر وجود دارد. نقش پدر، یا به طور خاص اسپرم او، اغلب در گذشته درعلل مربوط به پدر نادیده گرفته می شد. با این حال، ممکن است مواردی وجود داشته باشد که کیفیت اسپرم می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد و حتی باعث سقط جنین شود.

مهم است که به خاطر داشته باشید که اغلب هیچ توضیح واضحی برای سقط جنین وجود ندارد. انجمن پزشکی باروری آمریکا (ASRM) بیان می کند که کمتر از نیمی از سقط جنین ها در ایالات متحده علت قابل شناسایی دارند. این موضوع می تواند ناامید کننده باشد. به خصوص اگر زوجین چندین بار سقط جنین را تجربه کرده باشند. همچنین ASRM بیان می کند، با این حال، دو سوم از زنانی که از دست دادن بارداری مکرر را تجربه می کنند، حاملگی سالمی دارند.

ضعیف بودن اسپرم و سقط جنین

در موضوع کیفیت اسپرم و سقط جنین در گذشته بیشتر توجه به زنان معطوف بود. اخیراً مطالعاتی به طور خاص بر روی مردان و ارتباط کیفیت اسپرم با دستیابی به بارداری موفق انجام شده است.

بنظرکارشناسان باروری، تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است؛ اما امروزه بیشتر از هر زمان دیگری مسائل مربوط به ناباروری شناخته شده است. از کروموزوم های غیرطبیعی گرفته تا تکه تکه شدن DNA اسپرم، حتی انتخاب شیوه زندگی، راه های زیادی وجود دارد که اسپرم می تواند بر نتیجه بارداری تاثیر بگذارد. توصیه می شود زمانی که سقط جنین اتفاق می افتد؛ مخصوصا وقتی چندین بار تکرار می شود، آزمایشات بر روی پدر و مادر متمرکز می شود.

مسائل کروموزومی

علت اصلی سقط جنین، مشکلات کروموزومی است. کروموزوم ها بلوک هایی از DNA هستند که تمام اطلاعات مورد نیاز در طول رشد و تکامل جنین را رمزگذاری می کنند. از آنجایی که نیمی از کروموزوم‌های یک جنین در حال رشد از پدر می‌آیند، این احتمال وجود دارد که کروموزوم‌های غیرطبیعی پدری در بارداری نقش داشته باشد.

از هر چهار سقط، سه سقط جنین در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افتد. به طور معمول، اگر یک زن در سه ماهه اول سقط جنین داشته باشد ، مشکلی در کروموزوم های جنین وجود دارد. درصورت وجود مشکلات کروموزومی، چیزهایی در طول لقاح اشتباه می‌شود و جنین تعداد کروموزوم‌های نامناسبی را دریافت می‌کند (خیلی زیاد یا خیلی کم). این موضوع ممکن است در نهایت منجر به سقط جنین شود. با این حال، همه جنین ها با مشکل کروموزومی سقط نمی شوند. به عنوان مثال، جنین مبتلا به تریزومی ۲۱ دارای سندرم داون هستند.

در گذشته چه فکر می کردند؟

درگذشته، محققان بر روی تخمک به عنوان منبع اصلی مشکلات کروموزوم تمرکز داشتند. یک دلیل این است که (معمولا) در هر سیکل قاعدگی فقط یک تخمک تخمک گذاری می شود.  با انتخاب اسپرم مناسب، بهترین انتخاب طبیعی قبل از لقاح انجام می شود. که از نظر تئوری به “بهترین شکل” منجر به بارور شدن  تخمک می شود.

علاوه بر این، مطالعات ژنتیکی روی بافت‌های ناشی از سقط‌های جنین، خطاهای مرحله اول میوز مادر (توسعه اولیه تخمک) را به‌عنوان محتمل‌ترین منبع ناهنجاری‌هایی که باعث سقط جنین می‌شوند را مشخص کرده‌اند. اما برخی تحقیقات در دهه گذشته نشان می دهد که ممکن است همیشه اینطور نباشد. در برخی از موارد سقط مکرر به نظر می رسد که پدر دارای  کروموزوم های غیر طبیعی زیادی در اسپرم خود است. هیچ تخمین واقعی برای اینکه چه تعداد اسپرم غیر طبیعی موثر در سقط مکرر هستند وجود ندارد. اعتقاد بر این است که مشکلات کروموزومی داخل اسپرم دلیل اصلی در سقط مکرر هستند.

تکه تکه شدن DNA اسپرم یا Sperm DNA Fragmentation

یکی از کلیدهای کیفیت اسپرم، DNA است که ممکن است آسیب دیده باشد. هنگامی که این آسیب رخ می دهد، قطعه قطعه شدن DNA اسپرم (SDF) نامیده می شود و این موضوع مورد توجه بسیاری از مطالعات تحقیقاتی است که به دنبال علل سقط جنین هستند.

 

SDF ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. از جمله این موارد مرگ سلولی، سموم محیطی و بیماری یا تب است. اسپرم نمی تواند آسیب سلولی را مانند سایر سلول های بدن ترمیم کند و این یکی از دلایل اصلی ناباروری مردان است. این آسیب همچنین بر ساختار DNA درون اسپرم تأثیر می گذارد و اگر تخمک را بارور کند، به طور بالقوه می تواند منجر به سقط جنین شود.

مطالعات علمی چه می گویند؟

در یک مطالعه زوج هایی را که چندین بار سقط جنین را تجربه کرده بودند با زوج هایی با مردان نابارور و مردان بارور مقایسه کردند. نتیجه این بود که اسپرم های درگیر در سقط جنین احتمال بیشتری دارد که علائم تکه تکه شدن را تقریباً به همان میزان مردان نابارور داشته باشد.

این نوع نتایج نشان می دهد که عامل مشترکی بین SDF در اسپرم بارورکننده منجر به سقط جنین و هم ناتوانی در باردار کردن اسپرم نابارور وجود دارد. با این حال، محققان توجه دارند که SDF به تنهایی نمی تواند خطر سقط جنین را پیش بینی کند.

علت تشکیل نشدن قلب جنین و پیشگیری از آن

قلب اولین اندام جنین است که طی مراحل رشد شکل می‎‌گیرد و دیده شدن آن در سونوگرافی به معنی امکان امیدوار بودن به ادامه بارداری و حیات جنین است.

از انتهای هفته چهارم بارداری، قلب جنین شروع به شکل‌گیری می‎‌کند اما در سونوگرافی قابل تشخیص و دیدن نیست. از بعد هفته هفتم بارداری می‎توان در سونوگرافی حرکات قلب جنین را دید. قلب جنین ابتدا به شکل یک لوله ساده است اما طی چند هفته ابتدایی بارداری به سرعت رشد کرده و به یک عضو چهار حفره‌‌ای که شبیه به قلب یک فرد بزرگسال است، تبدیل می‌شود تا خونرسانی به قسمت‌های دیگر را انجام دهد.

موانع مختلفی می‎‌تواند بر سر راه رشد قلب ایجاد شود و مانع شکل‌گیری قلب جنین شود البته هنوز به طور دقیق علت تشکیل نشدن قلب مشخص نشده است. در ادامه این مقاله در این رابطه بیش‎تر صحبت خواهیم کرد.

علت تشکیل نشدن قلب جنین

علل مختلفی در تشکیل نشدن قلب جنین دخیل هستند اما مهم‌ترین و شایع‌ترین علت آن وجود مشکلات ژنتیکی و کروموزومی در جنین شکل گرفته است. البته این مسئله به این معنی نیست که حتما مشکل ژنتیکی در والدین وجود دارد. چرا که وقتی پدر و مادرها از نظر ژنتیکی بررسی می‎‌شوند، فقط درصد کمی از آن‎ها مشکل ژنتیکی دارند. پس می‎‌توان نتیجه گرفت اختلال ژنتیکی جنین که منجر به تشکیل نشدن قلب یا سقط جنین شده یک مساله اتفاقی بوده و امکان تکرار این مساله در حاملگی بعدی بسیار کم است.

از دیگر علل دخیل در تشکیل نشدن قلب جنین می‎توان به موارد زیر اشاره کرد

  • مصرف الکل در هفته‎‌های ابتدایی بارداری
  • بیماری‌‎های زمینه‌ای مثل دیابت کنترل نشده
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
  • ابتلا به عفونت‎‌هایی مثل سرخک
  • مصرف بعضی از داروها.

گاهی اوقات هم هیچ علت شناخته شده‎ای برای تشکیل نشدن قلب جنین در بارداری پیدا نمی‎‌شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آیا ضعیف بودن اسپرم باعث تشکیل نشدن قلب جنین میشود؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آیا ضعیف بودن اسپرم باعث تشکیل نشدن قلب جنین میشود؟"، کلیک کنید.